Categorieën
Blog

Hoe je weet welke studio monitors het beste zijn voor jouw studio

Het selecteren van de beste studio monitors en ze correct instellen in jouw studio omgeving is een van de meest cruciale elementen bij het mixen. Bijna iedereen die ooit een plaat heeft gemixt, heeft de frustratie meegemaakt dat een mix die in de studio is gemaakt totaal anders klinkt daarbuiten.  De boosdoener kunnen Studio monitors zijn en de manier waarop ze in de studio zijn opgesteld. Het is daarom erg belangrijk dat je weet wat je gaat doen als je nieuwe studio monitors gaat aanschaffen. Wij geven je hier wat tips zodat jouw studio de monitoren krijgt waar je echt iets aan hebt.

Waarom zijn studio monitors überhaupt belangrijk?

Mixen op luidsprekers die geen nauwkeurige frequentierespons geven, is als het rijden in een auto met een vuile voorruit. Een vlakke frequentierespons helpt je om nauwkeuriger te horen wat er is opgenomen en goede studio monitors moet dat dus hebben. Het goede nieuws is dat er nu veel betaalbare studiomonitors zijn die een vlakke frequentierespons bieden. Vervolgens is het belangrijk om jouw meng omgeving te bekijken. Dus hoe groot is jouw kamer? Als je in een kleine kamer mixt, kan een studiomonitor met een acht-inch woofer de ruimte overmeesteren. Aan de andere kant wil je grotere luidsprekers in een grote kamer zodat je je studio monitors efficiënter kunt laten werken.

Waar je op moet letten als je studio monitors gaat kopen

Nadat je jouw luister omgeving onder de loep hebt genomen, kun je naar enkele luidsprekers luisteren in een gerenommeerde winkel zoals I4 Studio. Zorg ervoor dat je een uitgebreid assortiment goed gemixte opnamen meeneemt waarmee je vertrouwd bent. Het gaat erom dat zij het soort muziek weerspiegelen dat je op jouw nieuwe studio monitors gaat mixen. Houd er rekening mee dat bepaalde digitale muziekbestanden broos en hard kunnen klinken op high-fidelity-luidsprekers, dus gebruik geen gecomprimeerde bestanden. Houd er ook rekening mee dat de luister omgeving in een muziekwinkel niet altijd optimaal is.

Nog wat elementen waar je op moet letten bij monitors

Luister goed naar de bas. Is het strak en gecontroleerd of rommelig en slecht gedefinieerd? Goed ontworpen studiomonitors leveren een krachtige, muzikale bas. De middenfrequentierespons kan een uitdaging zijn om te horen. Als je niet gewend bent om naar luidsprekers met een vlakke frequentierespons te luisteren, ben je misschien niet gewend om de middentonen in jouw favoriete mixen te horen. Goede studiomonitoren hebben een gelijkmatig middenbereik. Dit is belangrijk omdat zang en de meeste instrumenten in het middengebied plaatsvinden.

i4 Studio | Recording Gear, DAW & Studio Computer en Equipment.

Tot slot: persoonlijke voorkeuren en budget

Afsluitend willen we je meegeven dat jouw persoonlijke smaak altijd de laatste bepalende factor zal zijn samen met je budget. Je houdt misschien van het geluid van een paar monitors en mixt er geweldige platen mee, terwijl iemand anders de sound hard en scherp vindt. Kies de monitor luidsprekers die het beste werken voor jouw kamer en de muziekgenres die jij maakt. En kijk daarbij ook goed rond voor aanbiedingen en deals want je kunt al snel te veel uitgeven aan speakers.