Categorieën
Blog

Problemen met uw WiFi? Zo lost u het op

WiFi is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Thuis, onderweg of op het werk… altijd en overal maken we gebruik van draadloos internet. We streamen video’s of halen onze mail binnen. Ook bedrijven zijn in grote mate afhankelijk van een goed werkend WiFi netwerk. Naast de vele laptops en smartphones binnen een bedrijf zijn er bijvoorbeeld ook kassa’s of andere apparaten die een draadloze internetverbinding nodig hebben. Uiteraard moet dit netwerk wel betrouwbaar zijn. Helaas ervaren veel particulieren en bedrijven nog regelmatig problemen met de WiFi. De verbinding is gebrekkig of ronduit traag te noemen. Werkzaamheden kunnen niet worden uitgevoerd en de frustratie bij de gebruikers loopt steeds verder op. Gelukkig zijn problemen rondom de WiFi verbinding vaak eenvoudig op te lossen.

Wat veroorzaakt de problemen met uw WiFi?

Een trage verbinding ontstaat wanneer het draadloze WiFi signaal belemmerd wordt. Het signaal wordt zwakker wanneer het zich een weg moet zien te banen door muren en plafonds. Kijkt u daarom eens goed naar de plek van het modem. Zorg ervoor dat deze vrij staat in de ruimte, zo hoog mogelijk en niet in de buurt van elektrische apparaten. Maak eventueel gebruik van een versterker. Door het signaal te versterken creëert u een groter bereik en dus snellere WiFi.

WiFi problemen door grote drukte

Problemen met WiFi kunnen ook veroorzaakt worden doordat het simpelweg te druk is op de lijn. Met name in bedrijven kan het aantal gebruikers soms flink oplopen. U heeft dan meerdere accespoints nodig om iedereen van snelwerkend internet te kunnen voorzien. Slim is om uw WiFi verbinding eens te laten doormeten. De situatie wordt in kaart gebracht en u krijgt inzicht in de capaciteit en dekking van uw netwerk.

Overschakelen naar de 5 Ghz band

De WiFi verbinding met uw smartphone of laptop komt tot stand doordat er radiosignalen over frequentiebanden worden verstuurd. Het gros van de WiFi netwerken versturen de signalen over de 2,4 gigahertz frequentie. Dit betekent dat deze frequentieband vaak overbezet is. Goede kans dat uw buren van dezelfde frequentie en hetzelfde kanaal genieten. U moet de capaciteit delen, met als gevolg een trage internetverbinding. Een oplossing voor dit probleem is uw signaal via de 5Ghz band te laten versturen. Houd er wel rekening mee dat de golflengte van het signaal over de 5Ghz frequentieband korter is. De gevoeligheid bij obstakels als muren en plafonds is groter. Dit hoeft echter geen probleem te zijn wanneer er voldoende acces-points geplaatst worden.

Laat uw WiFi problemen onderzoeken door een professional

Wilt u ook beschikken over een betrouwbaar WiFi netwerk? Laat dan uw WiFi verbinding eens doormeten door een professional. Tijdens een WiFi meting worden de oorzaken van uw WiFi problemen opgespoord. Een aantal factoren wordt in kaart gebracht, zoals de snelheid, capaciteit, dekking en kwaliteit van het signaal. Uw totale internetverbinding wordt doorgelicht en mogelijke storingsbronnen worden nader bekeken. Uiteindelijk zal de oorzaak van uw WiFi problemen boven tafel komen en u krijgt advies over een passende oplossing.